dimarts, 28 de setembre del 2010

XI Festa de la lactància

El próximo domingo 3 de octubre de 2010 ALBA LACTANCIA MATERNA celebra la Semana Mundial de la Lactancia Materna con una fiesta para toda la familia en el Parque de l'Estació del Nord, en Barcelona.

La XI Fiesta de la Lactancia es un evento lúdico e informativo abierto a la participación.

Ven y disfruta con toda la familia: habrá música, talleres infantiles, concurso de dibujo, maquillaje y muchas más actividades.

El acto se enmarca dentro de las actividades de la Semana Mundial de la Lactancia Materna 2010, y a lo largo del evento se leerá un manifiesto.

Repartiremos Globos Blancos, a modo de gotas de leche, con el lema: “6 meses de Lactancia Materna Exclusiva, 6 meses de Permiso por Maternidad”.

La Semana Mundial de la Lactancia Materna es una iniciativa mundial que este año 2010 se celebra bajo el lema:

PASO A PASO HACIA UNA ASISTENCIA HUMANA DEL PARTO Y LA LACTANCIA

Pretende hacer visible la importancia de la adecuada atención a las madres lactantes antes, durante y después del parto, así como a lo largo de toda la duración de la lactancia materna.

Para ello OMS y UNICEF promovieron la creación de la IHAN, Iniciativa para la Humanización de la Asistencia al Nacimiento y la lactancia, que evalúa la calidad asistencial a las madres en hospitales, maternidades y centros de salud.

dijous, 6 de maig del 2010

Trauma i plaer al part

L'Associació DONA LLUM cel·lebrarà el proper dissabte 15 de maig la Setmana Mundial del Part Respectat 2010 amb una jornada sobre el tema TRAUMA I PLAER AL PART.

Per a algunes dones, el part és una experiència dolorosa en la qual han
experimentat ansietat i sensació de pèrdua de control. El concepte de part
traumàtic es refereix a la ferida emocional que pot produir un part on les necessitats de la mare i el nadó no són respectades. En alguns casos, la dona pot arribar a patir un trastorn per estrès posttraumàtic després del part: sentir-se amenaçada en la seva integritat física o psíquica, patir per la vida o la seguretat del nadó, són vivències que es poden traduir en temor, desesperança i ansietat intensa.

Altres dones, en canvi, descriuen el propi part com una experiència on han viscut emocions positives tan intenses com el plaer. Com a qualsevol altra experiència sexual, al part la dona necessita intimitat i no sentir-se observada.
Durant el part, quan la dona gaudeix d’un entorn tranquil·litzador i res no la destorba, pot assolir un estat mental de relaxació, i arribar a gaudir d’un estat d’intens plaer que moltes dones descriuen com a “orgàsmic”, per la secreció fisiològica d’hormones –com l’oxitocina i les endorfines– que disminueixen el dolor i augmenten les sensacions de benestar.

La Setmana Mundial del Part Respectat, doncs, ens donarà l’oportunitat de reflexionar al voltant d’aquests dos pols tal vegada extrems: el trauma i el plaer al part.

Programa:

10.30 h Benvinguda i presentació.

11-13 h Aspectes psicològics del trauma al part. Dra. Ibone Olza. Psiquiatra.

13-13.30 h Cesárea: más allá de la herida. Un projecte artístic guaridor. Ana Álvarez-Errecalde. Fotògrafa. Col·laboren: Associació El Parto es Nuestro i Editorial Ob Stare.

13.30-15 h Dinar – Bufet a peu dret.

15-15.30 h El plaer de parir: les hormones de l'amor. Mireia Marcos. Llevadora.

15.30-16 h Estudi sobre les emocions positives i el part. Cristina Fumàs, Meritxell Sánchez, Sílvia Salvador i Cristina Silvente, Equip de Psicòlogues de DONA LLUM.

16-16.30 h L'acompanyament al part i al naixement a l'Hospital del Vendrell. Míriam Leiva. Llevadora.

16.30-17 h Viure el part: la nostra experiència. Sres. Xus Tirvió i Lucía Rodríguez.


17-17.30 h Pausa-cafè.


17.30-19 h Cine-fòrum: Orgasmic Birth: The Best Kept Secret. Un documental de Debra Pascali-Bonaro. En anglès amb subtítols.


19-19.30 h Col·loqui i comiat.


Per a més informació i inscripcions: www.donallum.org


divendres, 19 de març del 2010

Princeses

Hi ha esdeveniments a la vida que em deixen trista i sense paraules. Paraules que no calen quan una abraçada, d'aquelles amb una forta càrrega emocional, val més que mil paraules.
Diu una pacient meva que va llegir en un llibre que hi ha persones a la vida que són "amarillos". Els "amarillos" són aquelles persones que deixen una petjada important a la teva vida. Pot ser una persona amb qui coincideixes uns segons, algú amb qui comparteixes una experiència puntual, pot ser un amic íntim de tota la vida, o una persona que coneixes de fa poc però que malgrat no ser una amiga íntima, s'ha convertit una persona que sents molt propera. Una d'aquestes persones és la Silvia.
La mort sobtada del seu marit aquesta setmana m'ha afectat profundament. No deixo de pensar en ella, en la seva filla Lluna, en la vida i en la mort. Tinc pensaments, emocions, records, imatges, sensacions. Tinc ganes de plorar i llàgrimes que llisquen galta avall, però no tinc paraules. Em pregunto quin sentit té tot plegat, per què la vida és tan injusta i desconcertant. Penso en el somriure, l'entrega, la dolçor, les ganes immenses de viure i de lluitar, l'entusiasme, l'energia, el talent artístic de la Silvia, i sé perquè és una d'aquelles persones que han deixat una petjada en la meva vida, perquè m'ha donat coses que potser ni ella sospita, sense rebre ni demanar res a canvi.
Vénen temps difícils. Dies durs, d'acompanyar en el dolor i la tristesa, en la ràbia i l'enfado després, i escoltar sense dir res. Aquest art difícil que és acompanyar amb la nostra presència, escoltant sense aconsellar ni intentar donar explicacions a un esdeveniment que no entèn de lògica ni raonament, senzillament acompanyar en el dolor.

dimarts, 23 de febrer del 2010

Anem cap al congrés!

Más de 1.000 personas se darán cita en un congreso de ginecología en Las Palmas de Gran Canaria

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA, 22 Feb. (EUROPA PRESS) -

Más de 1.000 personas de 40 países diferentes se darán cita en el Auditorio Alfredo Kraus, en Las Palmas de Gran Canaria, del 26 al 28 de febrero, en el marco del Congreso Interatlántico sobre Parto e Investigación en Salud Primal.

Esta será una cita "importante" para el mundo de la obstetricia y la ginecología, ya que dicho Congreso "no sólo" abordará los avances técnicos en este ámbito sino que también hará referencia a los avances científicos, con los que se prevé implantar un nuevo criterio de evaluación de las prácticas de la partería y la obstetricia, según informó el Auditorio en nota de prensa.

Además, según diversas extrapolaciones, se prevé que dentro de unas décadas la mayoría de los seres humanos nacerán por vía abdominal; mientras que en los casos de partos vaginales, la regla será el reemplazo de las hormonas naturales por sustitutos farmacológicos.

Además, debido a la reciente clarificación de los efectos comportamentales producidos por las hormonas implicadas en el parto, se interpreta esta nueva situación "afirmando que el ingenio humano ha convertido las hormonas del amor en inútiles en un período de la vida reproductiva altamente crítico".

En este sentido, señaló que esta "inutilidad de las hormonas del amor ocurre al tiempo en el que la humanidad se ve obligada a inventar nuevas estrategias de supervivencia basadas en el desarrollo de todas las facetas del amor, incluido el respeto por la tierra".

Para explicar las nuevas perspectivas se darán cita en el Congreso ponentes como el ginecólogo francés pionero en la promoción del parto fisiológico, Michel Odent; asimismo fue el precursor, hace tres décadas, de las bañeras de dilatación.

Odent, tras su trabajo hospitalario y la atención de partos en casa, fundó el Primal Health Research Center en Londres. El objetivo de este ginecólogo es investigar la relación entre lo que sucede durante el 'período primal' (desde la concepción hasta el primer año), la salud y el comportamiento de las personas a lo largo de su vida. Finalmente, llega a la conclusión de que "igual" que la salud se determina durante el período primal, la forma en que se nace y se cría "determina capacidad de amar".

También se darán cita en dicho Congreso, entre otros, el catedrático Michael Stark, de Berlín y considerado el "padre de la rápida y fácil técnica simplificada" de la cesárea, y la catedrática Kerstin Uvnäs-Moberg, de Estocolmo y experta en los efectos de la oxitocina sobre el comportamiento.

divendres, 15 de gener del 2010

Mama, teta